Right man, wrong time. Wrong man, right time. Good man, wrong words. Bad man (jerk), right words. New man, same old lies. Old man (ex), new lies.

Sunday, June 05, 2011

Nora Elena VS Kasih Yang Suci

Assalamualaikum wbt.

Baca je tajuk kat atas tu for sure dah ramai yang buat entri pasal cerita yang tengah hot kat TV3 dalam slot Akasia sekarang ni kan... Tak kisah la. Janji I just wanna share something based on my opinion pula.




Cerita ni memang ada sedikit perbezaan antara novel dan drama. Tak dinafikan memang best kalau kisah-kisah dalam novel di tayangkan dalam bentuk drama or telemovie. Tapi untuk kepuasan sendiri, I suggest you all better baca novel Kasih Yang Suci. Because of what?

Ok, dalam drama Nora Elena, jalan cerita yang ditayangkan tak se"detail" macam dalam novel Kasih Yang Suci. I bet ramai yang dah fell in love with Seth Tan lakonan Aaron Aziz dalam drama Nora Elena sekarang ni kan. (me too la... untungnye dapat lelaki yang romantik macam Seth tu kan... hahaha~) But guys, kalau you all baca novelnya, for sure ramai yang tak tidur malam sebab berangan-angan nakkan suami macam Seth Tan tu. hehehe~

So now, I just wanna share part of the plot in a Kasih Yang Suci novel. Credit to Nuriz Ibrahim for the picture.



bab 1 dalam novel Kasih Yang Suci



part di mana Nora Elena telah menjadi isteri kepada Seth Tan dalam erti kata yang sebenar-benarnya buat pertama kalinya selepas diaorang kahwin. (dalam drama part ni telah dilupuskan)


yang ni pula time Nora Elena dapat tahu hal sebenar disebalik kes rogolnya.


part di mana Yvonne mula menggila untuk mendapatkan Seth.



and here we go, the ending of the story... sooo sweettt.......


See, banyak perbezaan antara novel dan drama. Dalam novel, Seth menggunakan pisau dan topeng dalam kejadian rogol tu. But in drama, i just see seutas rantai dalam kotak yang Seth simpan di mana i bet rantai tu Nora yang punya.

Siti Saleha merangkap adik kepada Sam Bunkface dan Aaron aziz memang secocok digandingkan bersama untuk mejayakan drama ni sebab memang nampak bagaimana hidup dan berkesannya drama Nora Elena ni kan. Nora yang comel dan Seth yang romantik. Sebab tu la sweet je lakonan diaorang.

I don't want to comment a lot about Nora Elena or Kasih Yang Suci. Just enjoy the reading of Kasih Yang Suci novel, karya Meen Zulaikha ye guys. Rugi siapa-siapa yang dah tengok drama Nora Elena but tak baca novel yang diadaptasi untuk drama tu.

p/s : aku start baca novel Kasih Yang Suci ni pada tahun 2007. time tu tengah SPM. tension punya pasal sanggup beli and habiskan pembacaan dalam 1 hari je. dan sekarang dah berpuluh-puluh kali khatam novel tu. tak bosan pun beacuse it just tooo sweettt to waste on....... aku tak sempat tengok drama Nora Elena 7-8 pm kat TV3 tu. so tengok online je la... still tak terlepas setiap episod. ^__^


Thank you for read, like and comment. I Love You Sweetie! :)

5 rama-rama hinggap:

erleena said...

ouhh begini upenyee ermm mcm pena bce pulak haha da mls nk tergila2 kan drama not worthy

DiriKu said...

baru tengok nora elena hari ni..download je laa.. XD

Cik Eniey said...

@erleena
maybe kte pnh baca tp trlupa.. lain org lain pendapat.. maybe gak ramai yg sukakn drama novel elena brbanding ngn novel. ye la sbb dlm drama, stp kejadian yg brlaku 2 kte nmpk.. tp dlm novel kte juz blh image je bnda 2 cm ne kn? :D

@DiriKu
Download?? hehehe~ tgk online je la.. lg best.. download lama plk nk kne tnggu. tgk terus lg senang.. :)

ina@gadis kampung said...

cik eniey xpnh miss tgk cte ni kn???

Cik Eniey said...

@ina@gadis kampung
mmg x pernah la wahai sahabatku... huhuhu.. tp tgk secara on9 la.. susah nak layan time kul 7-8 mlm. time maghrib tu. nnti big bos bising.. nasib ada on9.. :P

copyright@ctharyani.blogspot.com